Geef een cadeau uit het hart, geef een cadeau van liefde

13 november 2016       Door Hanneke Teunissen ( )

Wie gaat niet van tijd tot tijd gebukt onder de druk van het perfecte cadeau uitzoeken voor een geliefde? Weken van overweging en voorbereiding kunnen er in zo'n project gaan zitten. Maken we de ander er gelukkig mee, is de vraag. We hebben zulke hoge verwachtingen van onszelf. Waarom gaat het geven van een cadeau gepaard met zoveel onzekerheid? We lijken te vergeten dat de waardevolste cadeaus, cadeaus uit het hart zijn, en dat we ze bijna zonder na te denken kunnen schenken als we de tijd nemen om goed te luisteren naar wat een ander nodig heeft.

Een cadeau uit het hart is gratis

Een cadeau uit het hart is er eentje die van binnen komt. Het is niet iets wat je kunt kopen; je geeft het door de verbinding te zoeken met een ander. Door een stukje van jezelf te geven. Onze kostbaarste bezitten zijn tijd, aandacht, vriendelijkheid, hulp, empathie en respect. Alleen al een luisterend oor kan een cadeau zijn dat een ander niet zal vergeten. Er echt zijn voor een ander, en onze band als mensen versterken, is een van de mooiste geschenken, en wij dragen het bij ons waar we ook gaan. Een glimlach alleen is een krachtig gebaar. We kunnen het aan onze geliefden geven, of zomaar aan een vreemde die we op straat voorbij zien lopen.

Geschenken van liefde voor vreemden

Geschenken uit het hart, als we ze aan vreemden geven, zijn een speciale soort, een vorm van liefdadigheid. Godsdiensten overal over de wereld hebben voorschriften over het geven aan behoeftigen. Zoals in Marokko, waar aalmoezen bij de Islamitische traditie horen. In Napels is het gebaar van een caffè sospeso, of 'uitgestelde koffie' ontstaan. Hierbij bestelt iemand twee kopjes koffie, drinkt er één, en laat er één betaald voor de eerste die dat zelf niet kan. Nederland, net als 78 andere landen, doet mee aan 'Pay it Forward Day' op 28 april, waarbij je zomaar een goede daad verricht voor een onbekend iemand. En de Westerse kersttraditie is natuurlijk gebaseerd op het idee van geven aan vreemden en het openstellen van je huis voor mensen in nood.

Ontvangen uit het hart

Complementair aan geven uit het hart is ontvangen uit het hart. Dit kan wanneer we als ontvanger van een cadeau zonder verwachtingen een geschenk tegemoet zien en onze welgemeende vreugde uitdrukken. Veel culturen hebben het uitdrukken van die vreugde zelfs geritualiseerd. Een cadeau teruggeven is natuurlijk een in het oog springende manier om de schenker te eren. In sommige culturen ontvangt men een cadeau met twee handen. Elders opent men een cadeau in aanwezigheid van de schenker, en in weer andere werelddelen doet men het tegenovergestelde uit bescheidenheid.

Hoe kun je het beste een cadeau uit het hart ontvangen? Voel je erdoor gesterkt en gestreeld, en geef het ook eens terug.

Schoonheid drukt respect en waardering uit

Schoonheid drukt op krachtige wijze liefde, respect en dankbaarheid uit: dit is iets wat men in Japan bijvoorbeeld heel goed weet. Daar is de manier waarop een cadeau verpakt is misschien wel belangrijker dan wat erin zit. Van prachtig versierd papier tot een bijzondere en decoratieve wijze van vouwen, of zelfs het materiaal dat gebruikt is: de zorg en aandacht die geschonken worden aan het verbergen van het cadeau, weerspiegelen de gevoelens van de schenker voor de ontvanger. Geven is een vorm van communicatie en heeft een symbolische betekenis.

Zo dachten de oudste samenlevingen over het geven van geschenken: 'een cadeau maken van een deel van jezelf', maar ook dat 'iets aannemen van een ander is een deel van zijn essentie aannemen'. Wat kun je beter cadeau doen aan een ander dan een deel van je hart?

Meldingen voor nieuwe blogs ontvangen?

Schrijf je in voor Chartella's nieuwsbrief!