Liefde is vrijheid

6 januari 2017       Door Eveline ( )

Liefde is vrijheid. En als liefde vrijheid is, hoe kunnen we ons dan binden in een relatie? De liefde die je voelt voor een bepaald persoon zou in theorie niet meer of minder moeten zijn dan voor welk ander persoon dan ook. Op deze hele aardbol. Maar hoe werkt dat precies!?

Houden van een ander begint altijd bij jezelf, alleen dan zul je in staat zijn evenwicht te behouden in je liefdesleven. Van een ander houden is makkelijk als je niet van jezelf houdt, omdat je uit volle overgave die overload aan liefde op een ander kunt storten. Door aandacht te schenken aan een ander hoef je over jezelf niet na te denken. Heerlijk is het gevoel om te ontwijken wat er daadwerkelijk toe doet. Dat werkt misschien aan het begin van een relatie, maar houdt het stand op lange termijn? Ik denk het niet. Want wanneer je je voldoening haalt uit het pleasen van een ander, bereik je al snel een punt waarop je verwacht dat een ander hetzelfde voor jou doet. En op dat moment heeft je relatie een punt bereikt waarop deze nog maar moeilijk te herstellen is. Een punt waarop de liefde niet meer in evenwicht is, waarin één alleen maar geeft en de ander alleen maar ontvangt. Liefde is een bijzonder goedje dat niet zo maar voor lief genomen mag worden.

Hoe kun je dan dat evenwicht bewaren als je verblind door fladderende vlinders en high van dopamine slechts de rest van je leven louter en alleen aan deze persoon wilt wijden?

Blijf ademen. Blijf kalm. En blijf van jezelf houden. Er is nu eenmaal niemand op deze wereld die dat beter kan dan jij. Er is niemand die beter weet waar jij van houdt dan jij. Er is niemand waarmee je langer het leven deelt dan jij. Als je van jezelf leert houden zul je niet langer voorwaarden stellen aan mensen die jouw levensweg kruisen. Voorwaarden ontstaan namelijk alleen uit onzekerheid, uit angst, uit haat, uit ongenoegen. Uit alles wat niet liefde is. Uit alles wat je zo graag wilt voorkomen, dat je het over jezelf afroept. En dat is funest voor een relatie.

Liefde voor jezelf is als een druppel in het water die zich uit blijft breiden. Wanneer je van jezelf houdt zul je zien dat je niemand nodig hebt. Als je jezelf accepteert, zal je een ander ook accepteren puur zoals hij of zij is. En pas op dat moment kan je zonder voorwaarden om een ander geven. En dat is dan weer de basis voor de vrijheid van een relatie.

NB: vrijheid betekent niet dat de ander geen respect voor je hoeft te hebben. Een ander accepteren betekent niet dat je over jezelf heen moet laten lopen. Jouw eigen principes blijven een belangrijke graadmeter voor je eigenwaarde - en niemand heeft het recht daaraan te twijfelen. Maar je zult zien dat des te meer eigenliefde je koestert, des te beter je de voorwaarden (limieten) die een gezonde relatie in de weg staan los kunt laten.

Meldingen voor nieuwe blogs ontvangen?

Schrijf je in voor Chartella's nieuwsbrief!