Waarom vreemdgaan niet het einde van een relatie hoeft te betekenen

30 januari 2017       Door Eveline ( )

Laat ik héél, héél, héél duidelijk voorop stellen dat vreemdgaan ABSOLUUT. NIET. OK. is. Maar mocht het nu toch voorvallen in je relatie, dan hoeft het niet meteen het einde van de wereld te zijn. Sterker nog, je relatie kan er zelfs beter uit komen. 5 tips:

1. Accepteren

Het klinkt misschien hard, maar een partner die vreemdgaat komt niet uit de lucht vallen. In een fantastisch lopende relatie zal niemand vreemdgaan - en in het geval van wel dan mag je de beste meneer/mevrouw van mijn part zonder pardon aan de kant zetten. Vraag je zelf af wat jouw bijdrage is geweest in het verslechten van de relatie. Ben je achterdochtig geweest? Onaardig? Jaloers? Is de intimiteit weg? Is er een letterlijke afstand? Er zijn vast duizend en één goede redenen die er niet toe doen te bedenken voor jouw aandeel, dus focus niet op je excuses maar accepteer het feit dat je mede-schuldig bent.

2. Balanseren

Maak de balans op: is je relatie nog wel goed? Is er nog liefde in het spel of wordt eigenliefde op het spel gezet? Vergeet even wat er gebeurd is en besluit voor jezelf - ieder voor zich - of de relatie nog de moeite waard is. Relaties zijn nu eenmaal eindig, dus accepteren dat het tijd is voor een nieuwe stap is ook goed. Tenzij de liefde en passie van beide kanten de pan uitrijzen en in wederzijds overeenkomen besloten wordt ervoor te gaan.

3. Vergeven

Er zit maar één ding op: de ander vergeven. Je zult zien dat vergeven een stuk makkelijker is wanneer je 100% accepteert dat je zelf hebt bijgedragen aan het voorval. Trots is geen goede raadgever dus zet al je principes overboord en vergeef de ander vanuit de grond van je hart. Vergevingsgezindheid is niet iedereen met de paplepel ingegoten, maar gelukkig zijn er wat tips en trucs vanuit het Universum de aarde ingeseind. Probeer een Ho'ponopono toe te passen, op jezelf, je partner, de "ander" en de situatie.

4. Vergeten

Als je ergens voor gaat, moet je er ook 100% voor gaan, zonder mekkeren, tegenstribbelen of twijfels. Samen verder gaan betekent dat de blikken weer op de toekomst gericht zijn en daar mag het verleden geen invloed meer op hebben. Vergéét wat er gebeurd is, en erken dat dit de moeilijkste stap is om samen verder te kunnen, maar ook de meest essentiële. Mediteer, begraaf, laat los en ga verder.

5. Vertrouwen

Alleen in goed vertrouwen is verder gaan samen mogelijk. Laat je partner los en leg vooral geen voorwaarden op (dit heeft slechts het tegenovergestelde effect). Wanneer angst het wint van vertrouwen geeft het slechts aan dat er niet genoeg vergeven en vergeten is. Door angst toe te laten in je relatie, creëer je krampachtig opnieuw de voorwaarden voor vreemdgaan. Blijf vergeven en vergeten totdat je merkt dat niets je meer aan het twijfelen brengt. Realizeer dat je hoe dan ook een vergevingsproces zult moeten ondergaan, of je nu mét of zónder dezelfde partner door gaat. Wanneer je kunt kiezen: kies liefde.

Meldingen voor nieuwe blogs ontvangen?

Schrijf je in voor Chartella's nieuwsbrief!